Lato zalało nas upałami, a my nie mamy maszyny do robienia lodów! Trochę nad tym ubolewałam, ale trzeba sobie radzić z takim brakiem. Zamiast tradycyjnych lodów, przerzucamy się na parfait, semifredo i różnego rodzaju wodno-mleczne kombinacje :) Na pierwszy rzut proponuję Wam parfait z przepisu z kuchni Lidla.
- 100 ml mleka
- 3 żółtka
- 40 g cukru
- 100 g białej czekolady
- 200 ml śmietany 36% do ubijania
- 3 krople esencji waniliowej
- 200 g świeżych malin
Wykonanie:
Mleko podgrzać. W małym rondu utrzeć żółtka z cukrem. Rondel umieścić nad dużym garnkiem z gotującą się wodą. Do utartych żółtek dodać esencję waniliową i gorące mleko. Ucierać na parze przez 5-7 minut.
Do gorącego kremu dodać pokruszoną czekoladę i mieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić masę.
W wysokim naczyniu ubić śmietanę i wymieszać ją z masą czekoladowo-jajeczną. Dodać maliny i całość przelać do foremki / pojemnika.
Wstawić do zamrażarki na kilka godzin - najlepiej powyżej 10 h.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz