Przepis zaczerpnięty z kopalni pysznych przepisów BBC food. Stanowi podstawowy przepis na tradycyjnie anglosaski apple pie.
Jabłecznik jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Ciasto jest kruche i maślane, wspaniale komponuje się z kwaskowatymi jabłkami. Doskonały zaraz po przyrządzeniu, zniewalający na drugi dzień, gdy smaki ciasta delikatnie się "przegryzą".
Składniki:
(na okrągłą blachę o średnicy ok. 25 cm)
- 225 g mąki pszennej
- 140 g zimnego masła
- 6 łyżek zimnej wody
- szczypta soli
- 3 duże jabłka (najlepiej szara reneta)
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać ze skórki, posiekać w kostkę i smażyć na patelni z małą ilością wody i cynamonem przez ok. 10 minut. Ostudzić.
W misce wymieszać mąkę ze szczyptą soli, dodać posiekane masło. Wymieszać dłońmi składniki, aż zaczną przypominać okruchy chleba. Dodać wówczas wodę i dokładnie wyrobić na jednolite ciasto. Na stolnicy lub sylikonowej macie rozwałkować 2/3 ciasta na płaski okrąg, który ma pokryć zarówno dno, jak i boki blachy.
Na tak przygotowane, rozłożone w blaszce ciasto, ułożyć podsmażone jabłka. Następnie pozostałe ciasto rozwałkować i przykryć nim jabłka. Ciasto na wierzchu ponakłuwać widelcem, aby nie pękało.
Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 25 minut.
Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
z czekoladą idealnie jako dopełnienie.
OdpowiedzUsuńwarto usunąć weryfikację obrazkową przy komentarzach.
Świetna jest ta tarta! Łatwo się ją piecze, nie ma cukru, a i tak jest pyszna! :) Właśnie będę ją piekła drugi raz :)
OdpowiedzUsuńSuper, że smakuje. Oj u nas zawsze szybko znika :)
UsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuń