Samosy - idealne indyjskie pierożki w sam raz na wakacje. My już kilkakrotnie piekliśmy samosy na wyjazdy. Alternatywa dla kanapek, a nieporównywalnie lepsze od dostępnych na trasie fast-foodów. Pracy przy nich chwilkę jest, ale efekt końcowy wynagrodzi Wasze trudy!
Składniki:
Ciasto:
- 1 kostka dość miękkiego masła
- małe opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 150 ml)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 duże ziemniaki
- pół główki małego kalafiora
- szklanka zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- 2 marchewki
- 2 łyżki śmietany
- 3 pomidory
- 1/2 łyżeczki chilli (ew. mniej)
- 2 łyżeczki curry
- 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 3/4 szklanki oleju + 2 łyżki
Wykonanie:
Ciasto:
Tradycyjnie:
Miękkie masło wymieszać z jogurtem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodawać po szklance mąki i zagniatać rękami.
Dla maszynistów:
Wszystkie składniki, rozpoczynając od mokrych, umieścić w maszynie i włączyć program wyrabianie.
Farsz:
Ziemniaki i marchewki pokroić w drobną kostkę (mniej niż 1x1 cm), kalafior podzielić w malutkie różyczki. Na patelni rozgrzać olej (3/4 szklanki) i smażyć ziemniaki, marchewkę, kalafior, aż nabiorą złocistego koloru. Następnie delikatnie przełożyć warzywa na talerz wyścielony papierowymi ręcznikami.
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na suchą patelnię wlać 2 łyżki oliwy - rozgrzać. Dodać przyprawy, pomidory i groszek - wymieszać. Następnie dodać pozostałe, już usmażone warzywa. Do mieszanki dodać śmietanę i sól. Wymieszać i wystudzić.
Napełnianie i pieczenie:
Z ciasta uformować wałek i kroić plastry grubości ok. 1,5-2 cm. Każdy plaster rozwałkować na okrągły placuszek (ok.3 mm grubości) i przeciąć na pół. Półokrąg wziąć w dłoń i zalepić po półokrągłym obwodzie, formując coś na kształt myśliwskiego rogu :) Środek napełnić farszem i zalepić. Każdy tak przygotowany samos ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia.
Piec w 185 stopniach przez ok. 25 minut.
Smacznego!
Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl
OdpowiedzUsuńMnie jakoś ten groszek w środku nie bardzo przekonuje :P
OdpowiedzUsuńTo może bez? Lub wersja z kukurydzą?
UsuńPrzypominają mi one nasze rodzime pierogi, ale pewnie z nimi mają niewiele wspólnego. Tym bardziej, że jak ja właśnie robię pierogi to chętnie biorę jakiś przepis z https://basiazsercem.pl/ gdyż kto na daniach mącznych będzie się lepiej znał.
OdpowiedzUsuń