Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej (ew. zwykłej)
- 120 g cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- puszka masy krówkowej (lub wcześniej przygotowany karmel z mleka zagęszczonego)
- 2 budynie waniliowe
- 2 łyżki słodzika w płynie
- 750 ml mleka
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 1 szklanka suszonej żurawiny
Wykonanie:
Przygotowanie biszkoptu: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru - cały czas ubijając. Następnie dodać po1 żółtku i łyżce mąki, wymieszanej z proszkiem do pieczenia - ubijać. Ubitą, puszystą masę przelać do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą). Piec w 180 stopniach przez 15 minut.
Międzyczasie przygotować budynie według przepisu na opakowaniu - ilość mleka zmniejszyć łącznie do 750 ml, cukier zastąpić słodzikiem. Przygotowany budyń chwilę przestudzić.
Ciepły biszkopt pozostawić w blaszce (ew. wyjąć papier do pieczenia). Na biszkopcie rozsmarować masę krówkową, na nią wylać ciepły budyń. Całość posypać orzechami i żurawiną. Odstawić na chwilę do przestygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz