Składniki:
- 300 ml wody
- 150 g mąki gryczanej
- 350 g mąki pszennej (u mnie typ 650)
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
Wykonanie:
Do misy automatu wlać wodę, wsypać mąki, sól, cukier i drożdże. Zamocować misę w automacie. Włączyć program podstawowy lub na pieczywo razowe. Ustawić wagę chleba na 1 kg.
Po ostatnim wyrastaniu, wyłączyć maszynę z prądu i mokrymi dłońmi wyjąć mieszadła. Ponownie włączyć automat.
Upieczony chleb wyjąć z misy i chłodzić na kratce.
PS. Chleb gryczany nie jest rodzajem pieczywa, które bardzo wyrasta - raczej pozostaje zwarte i zbite (podobnie jak razowce).
Dziękuję za wzięcię udziału w mojej akcji Festiwal Śniadaniowy.
OdpowiedzUsuńZapraszam do przejrzenia wpisu podsumowującego akcję, zawierającego wszystkie dodane przepis :)
Chleb z mąki gryczanej, ale ponad 2x tyle jest mąki pszennej ;|
OdpowiedzUsuń