Składniki:
- 1 por (lub tylko zielone części z 2 porów)
- 1,2 l wody
- 2 kostki bulionowe
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Por pokroić na drobne paseczki i podsmażyć w garnku na łyżce masła. Podsmażać ok. 4 minut cały czas mieszając. Po tym czasie, do garnka wlać 1,2 litra wrzącej wody i dodać kostki bulionowe. Całość gotować ok. 15 minut. Po tym czasie rozdrabniamy zupę blenderem pory na gładki krem. Doprawiamy do smaku pierzem i solą.
Smacznego!
Gorącą zupę najlepiej podawać z małymi klopsami z mięsa mielonego lub posypaną tartym parmezanem.
kremowe zupy.. najpyszniejsze.
OdpowiedzUsuńLubię porową, ale ja zagęszczam ją jeszcze ziemniakami - jest cudnie kremowa wtedy.
OdpowiedzUsuńhttp://polkazprzyprawami.blox.pl
Z ziemniakami też na pewno pyszna! I bardziej sycąca. Moja to taki wstęp do dania głównego :)
OdpowiedzUsuń