Przepis na Milky Waya pochodzi od Ani 21, ze strony www.ciasta.net (zobacz). Moja wersja lekko zmodyfikowana (słodzik zamiast cukru, masło zamiast margaryny, czekolada gorzka zamiast mlecznej).
Składniki:
(porcja na dużą blachę; z powodzeniem można zrobić ciasto z połowy składników i użyć małej blachy)
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Mleczny krem:
- 0,5 szklanki mleka (pasteryzowanego lub przegotowanego)
- 4 łyżki słodzika w płynie
- 200 g masła
- 2 opakowania cukru waniliowego (lub kilka kropel esencji waniliowej)
- 2 szklanki mleka w proszku (koniecznie pełnotłustego!)
Polewa:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 6 łyżek mleka
- 2 łyżki słodzika w płynie
Wykonanie:
W wysokim naczyniu ubić białka, po chwili dodać cukier i dalej ubijać. Po chwili dodać żółtka i jeszcze ubijać ok. 1 minuty. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem formy (ważne: 1- tłuszczem wysmarować jedynie dno blachy; 2 - nie używać papieru do pieczenia, bo ciasto nie będzie miało idealnego kształtu formy). Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 stopni.
W czasie pieczenia biszkoptu przygotować mleczny krem. W dużej misce miękką margarynę ucierać na puszystą masę, dalej ucierając dodawać mleko, słodzik i mleko w proszku.
Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na 2 części. Jedną cześć umieścić z powrotem w foremce i nałożyć na nią mleczny krem, następnie przykryć drugim biszkoptem.
Gorzką czekoladę, mleko i słodzik lekko podgrzać, dokładnie wymieszać i za pomocą pędzelka nałożyć polewę na ciasto.
Milky Way Milky Way'em - ale zachwycił mnie ten chusteczkownik :D
OdpowiedzUsuńCiastem, żeby nie było, też się chętnie poczęstuję - zwłaszcza z dodatkiem gorzkiej czekolady...
Chusteczkownik robiony własnoręcznie :) Dziękuję za uznanie.
OdpowiedzUsuń