Co na deser? Są już pierwsze jabłka, a z nich można upiec proste i smaczne ciasto. Chwila pracy w kuchni, mniej niż godzina w piekarniku i popołudnie od razu rysuje się w cieplejszych barwach. Pomimo ulewy za oknem.
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 150 ml śmietany 12%
- 3/4 szklanki oleju
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- na kruszonkę: 2 łyżki masła, 5 łyżek mąki, 3 łyżki cukru
- 1 kg jabłek
Wykonanie:
W dużej misce na małych obrotach zmiksować: jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę, olej, przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Gotową masę przełożyć do dużej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch masy rozsypać jabłka (obrane i pokrojone w kostkę). Fanom cynamonu proponuję posypać jabłka łyżeczką przyprawy.
Na koniec przygotować kruszonkę: masło, mąkę i cukier wymieszać dłońmi i pokruszyć na jabłkach.
Piec ok. 50 minut w 185 stopniach. Smacznego!
Hehe ja też się dziś pocieszam jabłkowym ciachem:)
OdpowiedzUsuń