Składniki:
- 3 jabłka
- 3 białka jajek*
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki mleka
- 2 łyżki słodzika w płynie (ew. 5 łyżek cukru)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (ew. sody)
* żółtka można zamrozić i przy uzbieraniu większej ilości wykonać np. faworki
Wykonanie:
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę (ok. 1cm x 1cm). Białka ubić na sztywną pianę. W misce wymieszać mąkę z mlekiem, słodzikiem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wymieszać energicznie łyżką. Następnie dodać ubitą pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem. Na koniec wsypać jabłka i wymieszać.
Foremkę o średnicy ok. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto równomiernie na całą foremkę. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. pół godziny (do suchego patyczka).
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcjach:
Wygląda bardzo smacznie ;) I kto powiedział, że nie można sobie od czasu do czasu dogodzić na diecie?
OdpowiedzUsuńzdecydowanie coś dla mnie :D
OdpowiedzUsuń