Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 150 g mąki kukurydzianej
- 350 ml wody
- 1 jajko
- 1 łyżka soli
- 7g drożdży w proszku
- 50 g masła
- pół puszki kukurydzy (odsączonej z zalewy)
Wykonanie:
Do misy maszyny umieszczamy kolejno: wodę, jajko, masło, sól, mąkę pszenną i kukurydzianą oraz drożdże instant. Automat włączamy na tryb normalny, chleb o wadze 1kg, średnio wypieczona skórka.
Kukurydzę konserwową dodajemy do ciasta, po pierwszym wyrabianiu.
PS. Mieszadła najlepiej ściągnąć mokrymi dłońmi w czasie ostatniego wyrastania - przy wyłączonej z prądu maszynie.
Jaka powinna być konsystencja chleba?
OdpowiedzUsuńZ tego co pamiętam :)Ciasto, już po dodaniu kukurydzy, powinno być dość zwarte. Natomiast sam chleb jest lekko kruchy. Ps. Po moich średnio udanych eksperymentach z razowcami, za tydzień upiekę ten chleb, żeby go sobie "odświeżyć"
UsuńWitam, Jak zmodyfikować przepis, żeby chleb był na 750g ? Czy wystarczy zmienić ilość mąk na 400g, 100g i 250 ml wody ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Witaj, ilość mąki zastosowałabym taką jak zaproponowałaś. Dałabym jednak ok. 5 g suszonych drożdży, malutkie jajko i mniej kukurydzy.
Usuńchleb dobry wlasnie zajadam tylko nie dalam kukurydzy z puszki
OdpowiedzUsuńI need to to thank you for this fantastic read!! I definitely loved every bit of it.
OdpowiedzUsuńI have you bookmarked to check out new things you post…
my web site: war of mercenaries cheat engine
Admiring tҺe ime and effort yߋu put intο youur website аnd in depth іnformation you provide.
OdpowiedzUsuńΙt's good to come across a blog еνery once іn a whilee thɑt isn't the ѕame out
of dаte rehashed information. Excellent read! I've saved your ssite ɑnd I'm including yoսr RSS feeds
tο my Google account.
Also visit mу homepage; Ragu printable Coupons canada 2012
Fatalnie. Zrobiłam według przepisu i w ogole nie wyszedl :(
OdpowiedzUsuńNiestety, chleb ciężki, mokry i do tego... za słony.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie pieczenie chleba powinno odbywać się przede wszystkim w piekarniku. Nigdy nie korzystałam z żadnych automatów więc nie wiem nawet jak je użyć. Ja mimo wszystko korzystam ze sprawdzonych przepisów od https://basiazsercem.pl i tutaj sprawdza się to, że praktycznie za każdym razem wypiek wychodzi jak powinien.
OdpowiedzUsuńSkoro nie robisz to po co komentujesz.
Usuńbo trzeba wykazać swoją domniemaną wyższość.
UsuńJan-Szkoda ,że w komentarzach nikt nie pisze jaką moc ma wypiekacz(Wat) i jak długo trwa cały proces pieczenia.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, wypróbowany bez kukurydzy w puszce,polecam
OdpowiedzUsuńLudzie wy chorzy jesteście psychicznie jak kupicie automat do wypieku to się wypowiadajcie wtedy
OdpowiedzUsuńChlebek według przepisu, super ;).
OdpowiedzUsuńZ automatu.
Zaciekawił mnie ten przepis.
OdpowiedzUsuń