Składniki:
- 600 g marchwi
- 100 g selera (korzeń)
- 2 cm korzenia imbiru (ew. 2 łyżeczki sproszkowanego)
- 3 łyżki masła
- 2 kostki rosołowe
- 1 litr wody
- 3 łyżki sera mascarpone
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Wykonanie:
Marchew, seler i imbir obrać i pokroić w talarki/kostkę. Tak przygotowane warzywa podsmarzyć na maśle w dużym garnku. Po ok. 5 minutach duszenia, zalać warzywa bulionem (przyrządzonym z 2 kostek rosołowych i litra wrzątku). Gotować do miękkości warzyw (ok. 6 minut). Do tak przyrządzonej zupy dodać serek mascarpone oraz sól i pieprz. Blenderem zetrzeć całość na gładki krem. Podawać zaraz po przyrządzeniu. Smacznego!
Musi wspaniale smakować...
OdpowiedzUsuń