Pyszna propozycja na weekendową kolację.
Składniki:
(składniki na 2 duże porcje)
- 250 g ulubionych owoców morza (lub gotowa mieszanka)
- 1 puszka krojonych pomidorów (ok. 400 g)
- 120 ml śmietany 30%
- 100 ml białego wina
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki świeżej natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
ORAZ:
200-300 g ulubionego makaronu ugotowanego al dente (do tego dania polecam makaron typu tagliatelle)
Wykonanie:
Owoce morza opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzać masło. Przez 2 minuty delikatnie obsmażać owoce morza oraz rozgniecione lub posiekane ząbki czosnku. Cały czas mieszać. Po tym czasie na patelnię wlać wino i pomidory z puszki. Całość dusić na małym ogniu przez ok. 10 minut. (Międzyczasie warto zacząć gotować makaron)
Danie na patelni przyprawiamy według uznania dodając sól i pieprz. Na koniec do owoców morza dodajemy śmietanę kremówkę oraz natkę pietruszki. Delikatnie mieszamy. Na talerza nakładamy gorący makaron, a następnie układamy odpowiednią porcję owoców morza.
Smacznego!
Świetna propozycja. Moja lepsza Połowa byłaby zachwycona :)
OdpowiedzUsuńOwoce morza to doskonaly afrodyzjak!
OdpowiedzUsuńowoce morza dodatkowo skropiłem sokiem z cytryny. Pycha.
OdpowiedzUsuń