Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej (np.poznańskiej)
- 25 g świeżych drożdży lub 7g drożdży instant
- 50 g masła
- 250 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jaja
- 1 łyżka słodziku w płynie (lub 2 łyżki cukru)
- dodatkowo można dodać bakalie, np. orzechy, rodzynki, suszoną żurawinę - ok. pół szklanki
Wykonanie:
W misce maszyny umieścić w tej kolejności składniki: mleko, słodzik, jajka, masło, mąkę, sól i drożdże. Następnie zamocować miskę w automacie. Włączyć program "chleb słodki" na wypiek o masie ok. 1-1,25 kg i średnim stopniu wypieczenia. Po ostatnim wyrastaniu można wyłączyć maszynę z prądu i mokrymi dłońmi wyjąc mieszadła, po czym ponownie włączyć automat do prądu.
Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Ps. Próbowałam wykonać to ciasto z mojej ulubionej mąki pszennej pełnoziarnistej, która sprawdza się w innych drożdżowych przepisach. Niestety w tej wersji ciasto na mące pełnoziarnistej opada w trakcie pieczenia.
gratuluję maszyny! moje pełnoziarniste chleby z maszyny też z początku wychodziły zapadnięte, ale metodą prób i błędów można dojść do wspaniałych efektów :)
OdpowiedzUsuńzamierza spróbować
OdpowiedzUsuńBzdetne te komentarze w stylu "Łał, ale to wygląda..." większy pożytek byłby gdyby ktoś napisał, czy skorzystał z przepisu i czy mu wyszło, jak smakowało, lub co by można zmienić.
OdpowiedzUsuńbułka super, pyszna, wspaniała!!!
OdpowiedzUsuńale, ale mimo, że mam duży automat, bułka wyrosła do wysokości okienka. na szczęście ciasto się nie wylało, następnym razem zrobię to samo, tylko z 3/4 składników :)
naprawdę, rewelacja w smaku :D Tylko ja zamiast słodzika czy cukru, do ciasta dodałam 3 łyżki miodu, do tego odrobina rodzynek i skórki pomarańczowej :)
Porcaja ogromna. Pomimo że zrobiłem 3/4 porcji, to i tak 'wyszło' poza formę (maszyna do 1kg). Jak dla mnie troszkę mało słodkia, ale pyszna i delikatna.
OdpowiedzUsuńjak dla mnie również porcja za duża, następny wypiek 1/2 proponowanych dawek :). dla tych co za mało słodkie - ja plastry smaruję np. powidłami, pychota
OdpowiedzUsuńPyszny chlebek. Polecam bo zawsze wychodzi i rooooośnie......jak na drożdżach :-)
OdpowiedzUsuńDoskonala. Uzylam drozdze swieze. Ciasto zrobilam w maszynie ale upieklam w piecu. Lepsza niz z piekarni.
OdpowiedzUsuńCzy mozna wyjac gotowe ciast z autmatu ,ufrmowac warkocz i znowu umiescic w autmacie do upieczenia ?
OdpowiedzUsuńWyszla super,smaczna i wyrosnieta
OdpowiedzUsuńPyszna!!! Ciasto zrobiłam w maszynie, dałam suche drożdże. Prawie wyszła z formy. Dziękuje za przepis.Polecam
OdpowiedzUsuń