Składniki:
(porcja na ok. 10 placuszków)
Na placki:
- 500 g cukinii
- 5 czubatych łyżek mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
Na sos:
- ok. 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki natki pietruszki
- szczypta soli
Wykonanie:
Cukinię obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie dodać pozostałe składniki (jajko, mąkę, sól i pieprz) i dokładnie wymieszać. Placuszki smażyć na małej ilości masła lub oliwy.
Wszystkie składniki sosu wymieszać w kubku i odstawić na 5-10 minut.
Podawać ciepłe placuszki z sosem jogurtowym oraz ulubionymi warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz