niedziela, 11 sierpnia 2013

Hinduskie samosy prosto z pieca

Samosy - idealne indyjskie pierożki w sam raz na wakacje. My już kilkakrotnie piekliśmy samosy na wyjazdy. Alternatywa dla kanapek, a nieporównywalnie lepsze od dostępnych na trasie fast-foodów. Pracy przy nich chwilkę jest, ale efekt końcowy wynagrodzi Wasze trudy!


Składniki:
Ciasto:
  • 1 kostka dość miękkiego masła
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 150 ml)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
Farsz:
  • 2 duże ziemniaki
  • pół główki małego kalafiora
  • szklanka zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 pomidory
  • 1/2 łyżeczki chilli (ew. mniej)
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3/4 szklanki oleju + 2 łyżki

Wykonanie:

Ciasto:

Tradycyjnie:
Miękkie masło wymieszać z jogurtem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodawać po szklance mąki i zagniatać rękami.

Dla maszynistów:
Wszystkie składniki, rozpoczynając od mokrych, umieścić w maszynie i włączyć program wyrabianie. 

Farsz:

Ziemniaki i marchewki pokroić w drobną kostkę (mniej niż 1x1 cm), kalafior podzielić w malutkie różyczki. Na patelni rozgrzać olej (3/4 szklanki) i smażyć ziemniaki, marchewkę, kalafior, aż nabiorą złocistego koloru. Następnie delikatnie przełożyć warzywa na talerz wyścielony papierowymi ręcznikami.

Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na suchą patelnię wlać 2 łyżki oliwy - rozgrzać. Dodać przyprawy, pomidory i groszek - wymieszać. Następnie dodać pozostałe, już usmażone warzywa. Do mieszanki dodać śmietanę i sól. Wymieszać i wystudzić. 

Napełnianie i pieczenie:

Z ciasta uformować wałek i kroić plastry grubości ok. 1,5-2 cm. Każdy plaster rozwałkować na okrągły placuszek (ok.3 mm grubości) i przeciąć na pół. Półokrąg wziąć w dłoń i zalepić po półokrągłym obwodzie, formując coś na kształt myśliwskiego rogu :) Środek napełnić farszem i zalepić. Każdy tak przygotowany samos ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia.

Piec w 185 stopniach przez ok. 25 minut.

Smacznego!







4 komentarze:

  1. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie jakoś ten groszek w środku nie bardzo przekonuje :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Przypominają mi one nasze rodzime pierogi, ale pewnie z nimi mają niewiele wspólnego. Tym bardziej, że jak ja właśnie robię pierogi to chętnie biorę jakiś przepis z https://basiazsercem.pl/ gdyż kto na daniach mącznych będzie się lepiej znał.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...